maanantai 29. elokuuta 2016

Kanoottiretki lujittaa yllättäen ryhmähenkeä


Viisi vuotta sitten ollessani opiskelijaryhmän kanssa useamman päivän melontaretkellä tuulinen ja huono sää yllätti meidät täydellisesti. Olimme ylittämässä isoa ulappaa, kun yksi kanooteista kaatui kovassa tuulessa vaahtopäiden keskellä. Samalla tapahtui jotain mieleenpainuvaa. Tuosta vaaran mahdollisuudesta oli kyllä keskusteltu, mutta nyt tuo olikin totisinta totta. Ryhmä rupesi toimimaan kuin kello. Yksi kanootti suuntasi välittömästi lähimpään saareen virittelemään tulta. Muut kanootit kerääntyivät yksinmelojan ympärille pelastustehtäviin. Veden varaan joutunut pelastettiin. Osa poimi vedestä kaatuneen kanootin ja tavarat mukaansa. Kylmettyneen melojan saapuessa lähisaareen oli nuotio jo valmis lämmittämään kylmettynyttä. Varavaatteet kaivettiin esiin ja pahalta näyttänyt tilanne oli ohitettu. Uskon, että tuo tilanne jäi kaikkien mieleen elämänaikaiseksi kokemukseksi. Minulle se antoi lähtemättömän turvan tunteen ja syvän luottamuksen tuohon porukkaan. Se selviäisi kaikesta.

Tuota samaa tunnetilaa olen nyt käyttänyt jo muutaman vuoden ajan esim. leirikoulujen yhteydessä. Mikäli kelit ovat olleet suotuisat, niin olen tarjonnut tuota pelastautumiskokemusta yhtenä ohjelmanumerona melontakokeilussa. Teoriassa käyn aina läpi miten tuo kaatuneen kanootin pelastaminen tehdään, mutta kun se tehdään käytännössä, niin tuo alussa kuvaamani kokemus ja luottamus omaan ryhmään on käsinkosketeltavissa. Kaikki alkaa toimimaan annettujen ohjeiden mukaan ja nuorissa näkyy auttamisen halu ja vastuu kaverista. Vaikka se nyt ei ihan paras kaveri ollutkaan, niin tuossa tilanteessa hätää kärsivä on kuin oma veli tai sisko.

Olemme myös käyneet tuon tilanteen aina rannalle saavuttuamme kertaalleen läpi ja jokainen on halutessaan saanut kertoa tunnetiloistaan. On ollut hieno nähdä, että lasten ja nuorten kokemus oli lähes identtinen viisi vuotta tapahtuneeseen. Ryhmähenki on näyttänyt voimansa ja aina vanhat kismat arjessa ovat jääneet taakseen ja jopa uusia hyviä kavereita on tuon tapahtuman jälkeen löytynyt. Opettajatkin ovat olleet ihmeissään, mihin luokka pystyy.

Pienissä haasteissa kanoottiretki lujittaa myös sinunkin porukan ryhmähenkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti